Mnoho velkých výrobních závodů řeší problém stravování zaměstnanců. To platí zvláště dnes, v době, kdy se staví velké průmyslové komplexy se spoustou hal. Ano, je samozřejmě dobře, že výroba je soustředěna do jednoho místa a neznečišťuje tak celé město, avšak problém je, že do obchodů či restaurací bývá daleko.
Samozřejmě si zaměstnanci mohou nosit vlastní jídlo sebou. To však v tomto případě, kdy zde má polední přestávku i několik stovek lidí najednou, není příliš možné. Problémem je již jen místo, kde by zaměstnanci své obědy skladovali – většina potravin totiž potřebuje být v ledničce, aby se nezkazila.
Pak je zde problém i s ohříváním – není dost dobře možné, aby si všichni pracovníci stihli během oné půlhodiny své jídlo ohřát a v klidu jej zkonzumovat. Proto je tedy třeba hledat jinou možnost. Tou se ukázalo být firemní stravování.
V podstatě se jedná o službu, kdy daná firma přiveze v určený čas předem dané množství obvykle teplých obědů. Výhodou je, že často nabízí výběr z několika jídel. Díky tomu se pracovníci nemusí starat, kde svůj oběd seženou.
Jako všude jinde, i firemní stravování Praha má pro zaměstnance tu výhodu, že jej částečně hradí zaměstnavatel. To znamená, že zaměstnanec neplatí plnou částku, pouze svůj určený podíl. To jej obvykle vyjde levněji, než kdyby si dané jídlo dal v restauraci.
Tento postup je obvykle nutný, neboť je zaměstnance potřeba motivovat k tomu, aby tuto službu využívali. Zaměstnavatel ji totiž nemůže nařídit, a je jasné, že lidé by byli nespokojeni, kdyby museli využívat něco, co se jim nevyplatí.
Jistě, není to nejefektivnější řešení, avšak v současné době je to nejlepší možnost, kterou máme. A tak to zřejmě ještě po nějakou dobu zůstane. Proto by s tím majitelé velkých fabrik měli počítat a svůj rozpočet tomu přizpůsobit, jinak se na trhu neudrží.