My kurkumu známe hlavně jako koření pro marockou, thajskou a indickou kuchyni. Má většinou žluto-oranžovou barvu a lehce nahořklou chuť. Může být používaná i jako pomocník při dobarvování jídla, protože její žlutá barva je velmi intenzivní podobně, jako třeba kari, se kterým bývá často zaměňována.
Její využití je však daleko větší. Své místo totiž má i ve výhodní medicíně. Ne nadarmo je označována jako žluté zlato. Je to totiž opravdu zázračná bylina, která dokáže léčit záněty, kožní problémy, posílit funkci jater a podporovat hubnutí. Dokáže potlačit produkci zánětlivých chemikálií a přináší úlevu od bolesti. Jak ji ale správně konzumovat? Bohužel kurkuma není rozpustná ve vodě, takže e do krevního oběhu se vstřebá jenom jedno procento. Jednou z nejsnadnějších cest, jak užívat kurkumu je nakombinovat ji. Na to vám poslouží například pepř, který můžete používat společně.
Další možností je použít olej, protože kurkumin je rozpustný v tucích. Zkuste namixovat jednu polévkovou lžíci kurkumy společně s dvěma lžícemi extra panenského oleje a lžíci namletého pepře a použijte tuto kombinace například k masovým pokrmům nebo do polévky. Nejen, že to dodá chuť vašemu jídlu, ale bude to mít příznivé účinky na vaše zdraví. Kurkuma existuje také ve formě čaje. Smíchejte dvě čajové lžicky kurkumy a smíchejte to ještě s kokosovým mlékem. Vše zalijte vroucí vodou a podávejte dvakrát denně.
Je to také také velký pomocník při hubnutí. Dokáže spalovat tuk díky tomu, že umí měnit strukturu tukových buněk v lidském těle. Zkuste ho každé ráno smíchat s teplou vodou, do které přidejte citronovou šťávu a med.
A teď kde koupit kurkumu, abyste měli jistotu, že neztratila nic ze svých zázračných účinků? Zkuste firmu Naklíčeno, která se zaměřuje na kvalitní potraviny, které si uchovávají maximální podíl živin. Nabízí totiž jen potraviny raw, které byly zpracovány šetrně za nízkých teplot tak, aby neztratily nic ze svých cenných látek.